skip to Main Content

Best Value Procurement; de kern

In feite zetten wij de wereld op z’n kop, meent Dean Kashiwagi. De leverancier is de expert, de partij met de kennis en kunde, en tóch vertrouw je hem niet en maak je een dik contract. In Best Value Procurement staat het vinden van de beste leverancier centraal. Dat is de leverancier die de hoogste toegevoegde waarde kan leveren, tegen de laagste prijs en de leveringsrisico’s onder controle heeft.

De inkopende organisatie kan gezien de grote dynamiek onmogelijk een accurate kijk op de werkelijkheid hebben en alles weten. Gespecialiseerde leveranciers daarentegen hebben wel die goede kijk op hun deel van de werkelijkheid. Organisaties zouden dus veel meer moeten selecteren op expertise bij de leveranciers. Best Value is een filosofie die haaks staat op de gangbare inkooppraktijk met controle door middel van gedetailleerde specificaties in requests for proposal en dichtgetimmerde contracten. Zo wordt niet alleen de snelheid uit de keten gehaald, maar het leidt ook tot hoge transactiekosten. ‘Hoe meer je terugvalt op het contract en hoe dikker je RFP, hoe slechter je leverancier’, aldus de Amerikaanse grondlegger van Best Value Procurement.

ZELFBENOEMDE EXPERT VERSUS ECHTE EXPERT

Bij Best Value wordt de leverancier erkend als expert. Volgens Kashiwagi is dat een paradigma verandering, omdat de rol van de inkopende organisatie verandert van zelfbenoemde expert naar het herkennen van de echte expert. In plaats van de nadruk op controle achteraf, ligt bij Best Value de nadruk op het voortraject. De volgende vragen zijn essentieel:

  1. hoe weet de leverancier dat hij kan presteren?
  2. hoe ziet de leverancier het project? Kan hij snel een planning opstellen?
  3. kan de leverancier de risico’s identificeren en een planning maken om risico’s te
    minimaliseren?
  4. hebben de sleutelpersonen van de leverancier de opdracht scherp voor de bril
    en stellen zij zich verantwoordelijk op?
  5. Beoordeling van de leveranciers vindt niet alleen plaats op basis van gebruikelijke criteria zoals prestaties in het verleden en prijs, maar ook op basis van een zogenoemd risico- en kansendossier. Met name daar kan de leverancier laten zien dat hij de toelevering risico’s onder controle heeft en welke extra waarde hij zijn klant kan leveren.

EBOOK BEST VALUE PROCUREMENT

In Best Value Procurement staat het vinden van de beste leverancier centraal. Dat is de leverancier die de hoogste toegevoegde waarde kan leveren, tegen de laagste prijs en de toeleveringsrisico’s onder controle heeft. Wilt u meer weten? Ontvang het gratis eBook Best Value Procurement. Het is een echte hands-on gids, boordevol met handige tips om direct zelf aan de slag te gaan met Best Value Procurement. Veel leesplezier!

 

Back To Top