Deze 5 competenties maken van een inkoper een superster

Goede inkopers vinden is vaak niet eenvoudig. Een goede inkoper heeft namelijk een aantal vaardigheden, vaak ‘softe’ eigenschappen, die je met een standaard functieomschrijving en selectieprocedure er niet meteen uithaalt. Om zo snel mogelijk de beste keuze te maken zijn dit wat ons betreft de competenties die tijdens het sollicitatiegesprek aan de orde moeten komen.

Communicatieve vaardigheden

Inkopers moeten beschikken over goede analytische eigenschappen maar zeker zo belangrijk is een optimale communicatie met alle betrokken partijen. Bepaal daarom van tevoren welke communicatieve vaardigheden een inkoper heeft voordat hij of zij binnenstapt. Zijn het cv en de sollicitatiebrief goed geschreven? Zijn e-mails professioneel en eenvoudig te begrijpen? Kijk tijdens het gesprek naar lichaamstaal. Een goede communicator is ontspannen maar straalt ook zelfvertrouwen uit en maakt oogcontact. Vraag de sollicitant hoe deze zou communiceren met leveranciers en andere partijen in uiteenlopende situaties.

Waarden en normen

Gevoel voor ethiek en integriteit zijn onmisbare eigenschappen voor een goede inkoper. Inkopers die zakendoen met leveranciers staan vaak onder druk en willen nog wel eens de makkelijkste weg volgen. U wilt echter een inkoper die onder alle omstandigheden zijn rug recht houdt en die zijn reputatie en die van het bedrijf niet in gevaar brengt, alleen om sneller klaar te zijn. Een aantal ‘wat als’ vragen maakt duidelijk hoe een kandidaat hier zelf over denkt. Bespreek een fictieve case om te achterhalen wat het instinct is van de kandidaat. Zo komt u er achter of zijn of haar waarden en normen hetzelfde zijn als die van het bedrijf.

De wens om te leren

Een prachtig cv is niet zaligmakend. Stel dat die perfecte kandidaat met de juiste opleiding en 7 jaar relevante werkervaring zich meldt, dan is het verleidelijk meteen een aanbod te doen. Maar deze perfecte inkoper is misschien zo weer vertrokken bij een beter aanbod van de concurrent. Zorg er dus voor dat u iemand aanneemt wiens wensen qua salaris en doorgroeimogelijkheden aansluiten bij de functie en wat u op lange termijn kan bieden. Vraag kandidaten wat ze uit de functie hopen te halen. Willen ze een opleiding volgen, nieuwe vaardigheden leren of nieuwe markten bewerken? Leergierige inkopers zullen eerder geneigd zijn te blijven als zij zich kunnen ontplooien.

Expertise

Marktkennis is essentieel om onderbouwde beslissingen te nemen als het gaat om het analyseren van voorstellen, contractonderhandelingen en het vinden van nieuwe leveranciers. Een goede inkoper kent de markt en marktontwikkelingen. Dit kunt u deels op de werkvloer aanleren, maar goede kandidaten hebben al een beeld van de markt waarin uw bedrijf opereert. Kijk daarom ook naar de ervaring van een kandidaat in andere banen. Om welke markten en producten ging het? Dit lijkt voor de hand liggend, maar hoe relevanter de expertise van een kandidaat is hoe beter.

Vernieuwingsdrang

Succesvolle inkopers zijn vaak strategische vernieuwers. Ze zijn creatief, gemotiveerd en kunnen als leider het grote plaatje visualiseren. Vernieuwers begrijpen dat groei alleen kan komen van ‘omdenken’ en van nieuwe ideeën die dingen op zijn kop zetten. Strategische vernieuwers zijn pioniers die nieuwe manieren bedenken om problemen anders, beter en sneller aan te pakken. Daarnaast beschikt een strategische vernieuwer over voldoende overtuigingskracht om nieuwe procedures te implementeren en om weerstand om te buigen in acceptatie.

Gebruik denkbeeldige scenario’s

Tot slot: maak het sollicitatiegesprek effectiever door verschillende inkoopscenario’s te bespreken. Leg de kandidaat een situatie voor en bespreek stap voor stap hoe hij of zij het probleem zou oplossen. Door hardop te denken maken kandidaten hun denkproces inzichtelijk, en wordt duidelijk of dat denkproces in lijn is met de inkoopprocedures van het bedrijf. Ook zullen andere belangrijke vaardigheden als leiderschap en commercieel inzicht naar boven komen.

Op zoek naar inkooppersoneel

Wij kennen de arbeidsmarkt als onze broekzak en vinden zeker een inkoper die bij u past. Buyers United is namelijk óók specialist in Werving & Selectie van vast inkooppersoneel. U hoeft eigenlijk alleen nog maar te kiezen!

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

"Dankzij de inzet bij Buyers United hebben wij telkens weer grote kostenbesparingen kunnen realiseren. Hun aanpak is erop gericht de “Beste deal” te onderhandelen. Zonder hierbij het belang van een goede en langdurige leveranciers relatie uit het oog te verliezen. Echte specialisten in blijvende kostenbesparingen.”

Reiant MulderDirecteur Centrale Directie Randstad Nederland